Από το πρώτο φύλλο του Θάρρους (1923) μέχρι την ψηφιοποίηση (2020)

Το Θάρρος ήταν δραμινή, ημερήσια εφημερίδα. Το πρώτο φύλλο του εκδόθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1923. Συνέχισε να εκδίδεται, με κάποιες αναγκαστικές διακοπές, μέχρι την 1η Νοεμβρίου 1981. Ήταν η μακροβιότερη εφημερίδα από όσες εμφανίστηκαν στη Δράμα κατά τον Μεσοπόλεμο. Πρώτος εκδότης και διευθυντής ήταν ο Παναγιώτης Γ. Κουτούπης, μέχρι τις 05.02.1925, οπότε ανέλαβε τη διεύθυνση ο Μιχαήλ Ρ. Βεζιρτζόγλου, ο μέχρι τότε οικονομικός διαχειριστής. Το Θάρρος διέθετε ανταποκριτές στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Με την έκδοσή του φιλοδοξούσε να καλύψει ένα μεγάλο κενό στον τοπικό Τύπο και να αποτελέσει εκδοτικό εγχείρημα «αντάξιον του λαού της Ανατολικής Μακεδονίας», όπως διαβάζουμε στο ιδρυτικό φύλλο του. Αποτελούσε αξιόπιστη και έγκυρη πηγή πληροφόρησης και εξέφραζε μαχητικά τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας. Εγκαινίασε έτσι μια νέα εποχή για την τοπική δημοσιογραφία, υπηρετώντας συγχρόνως ακέραια τον θεσμό του επαρχιακού Τύπου.

Η έκδοση της εφημερίδας ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη τη δεκαετία του 1920. Η πόλη και η περιοχή της πύκνωσαν με ελληνικό πληθυσμό «περιλαμβάνοντα ανθρώπους φιλομούσους και προηγμένους», κατά τον συντάκτη της εφημερίδας Θεόφιλο Αθανασιάδη, γεγονός που ευνόησε την αναγέννηση του Τύπου και της δημοσιογραφίας. Για τη στέγαση της εφημερίδας χρησιμοποιήθηκε ένα ιστορικό κτίριο, το ανταλλάξιμο Τέμενος Σιντριβανίου [τουρκ. şadirvan]. Από τα μέσα του 1927, στο κτίριο (οδός Άρμεν), μεταφέρθηκαν τα τυπογραφεία του “Θάρρους”, ενώ δύο χρόνια μετά, στα μέσα του 1929, μεταφέρθηκαν εκεί και τα γραφεία της εφημερίδας. Παράλληλα λειτουργούσε καλλιτεχνικό τυπογραφείο και βιβλιοδετείο.

Το πολύτιμο Αρχείο της εφημερίδας περιήλθε στην κατοχή του Ραδή Μ. Βεζιρτζόγλου, γιου του εκδότη. Ο χρόνος, οι περιπέτειες φύλαξης της εφημερίδας, κατά τη Βουλγαρική Κατοχή της περιόδου 1941-1944, και οι φθορές από τη χρήση των ερευνητών επιδείνωσαν την κατάσταση του Αρχείου. Η δραμινή εταιρεία Raycap, μπρος στις νέες προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, ανέλαβε την ψηφιοποίηση του συνόλου των δεμένων σε τόμους φύλλων της εφημερίδας. Έτσι, σήμερα οι ερευνητές αλλά και το ευρύτερο κοινό θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση για αναδίφηση στον ιστότοπο Πύλη της Δράμας. Στόχος είναι να λειτουργήσει για κάθε ενδιαφερόμενο ως πηγή άντλησης ιστορικού υλικού, αλλά και ως αγωγός σύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής της.

Ο εκδότης Μιχαήλ Ρ. Βεζιρτζόγλου (1899-1981) ήταν πρόσφυγας από την Αρκαδιούπολη (σημερινό Λουλέ Μπουργκάς) της Ανατολικής Θράκης. Από τις αρχές του 1925 υπήρξε ιδιοκτήτης, εκδότης και δημοσιογράφος του Θάρρους. Ο Μ. Βεζιρτζόγλου, στρατευμένος στον βενιζελισμό την περίοδο του Μεσοπολέμου, υπερασπιζόταν δημοκρατικές-αντιδυναστικές αρχές. Οι κατά καιρούς διώξεις, φυλακίσεις και οικονομικές καταστροφές δεν εμπόδισαν τον εκδότη να ανασυντάσσεται, συνεχίζοντας την έκδοση της εφημερίδας, ως τον θάνατό του, το 1981.

Γ. Μπακάλη  –  Δ. Σφακιανάκης